Reacties bij een gebeurtenis

devider

Reacties bij een gebeurtenis

Mentale en Fysieke reactie bij een gebeurtenis


Tijdens een gebeurtenis ontstaan er altijd mentale en fysieke (fysiologische) reacties in ons lichaam.

Is een gebeurtenis voor ons gevoel gevaarlijk of bedreigend, treedt het stress-systeem in werking. Hierdoor wordt je alerter voor de bedreiging of het gevaar op dat moment, maar wordt je algemene overzicht beperkter. Je bent dan alleen nog maar gericht op hetgeen wat voor jou op dat moment een bedreiging of gevaar vormt.

Fysiek gezien gaat, kort samengevat, de meeste bloedtoevoer dan naar je hart, je longen en je spieren. Het brein wordt op dat moment minder voorzien van bloed – zuurstof – waardoor je hoofdzakelijk nog maar met je ‘reptielen’ / ‘oer’ -brein functioneert. Het ‘helder’ nadenken ‘mens‘brein valt dan weg.

 

Vecht-Vlucht-Bevries-gedrag

 

Als voorbeeld: daar waar we vroeger misschien enkel in gevaar waren door de dreiging van een gevaarlijk dier in het bos -> acute stress en de stress neemt af op het moment dat het gevaar/de bedreiging (het dier) weg is,

is dit dier nu overal, maar dan in de vorm van de hectiek van het dagelijks leven -> de druk van je gezin en/of sociale leven, de druk op je werk… zelfs de tv, in de vorm van het journaal, films en dergelijke -> stress wordt chronischer wanneer je in deze situatie niet voldoende ontspanningsmomenten (veiligheid) hebt.

 

Merk maar eens op wat jij fysiek in je lichaam ervaart wanneer je naar een ernstige gebeurtenis op het journaal kijkt, of hoe je lichaam reageert tijdens het kijken van een actiefilm.

Ik wil in deze uitleg niet te diep in gaan op hoe ons lichaam fysiologisch reageert in een stressvolle situatie. In deze uitleg wil ik je de handvaten aanreiken om je lichaam weer tot rust te kunnen brengen, na een stressvolle gebeurtenis.

Als je dit namelijk niet doet, blijft je lichaam verkeerde signalen afgeven, waardoor het blijft functioneren alsof het nog steeds in die stressvolle gebeurtenis verkeerd, wat uiteindelijk dus resulteert in chronische stress en wat kan leiden tot allerlei klachten.

 

Weet dat jij altijd een keuze hebt om uit een bepaalde stressvolle gebeurtenis te gaan, wanneer het gaat om een ‘druk’ gezinsleven, sociaal leven, te veel werkbelasting, personen en/of andere omstandigheden die jou een overprikkelt gevoel bezorgen. Jij bent de regisseur van je eigen leven.

Door even stil te staan bij wat je allemaal doet, vervolgens stil te staan en bekijkt welke van deze dingen je allemaal echt moet, kan je voor je zelf de minder belangrijke of zelfs onbelangrijke dingen weg gaan strepen.

 

Stel jezelf daarbij altijd de vraag:

  • Voor wie doe ik dit?

Voor mezelf -> is het dan een energiegever, of een energienemer?

Energiegever -> Blijf ervan genieten.

Energienemer -> Bekijk de noodzaak en streep hem van je agenda als er geen noodzaak is.

 

Voor een persoon die afhankelijk van me is -> Wat is het ergste dat kan gebeuren als ik het niet doe? Nood of geen nood

Nood -> Maak er het beste van en onderneem het met positieve gedachten.

Geen nood -> Kan het op een later moment? Kan ik hulp van een ander inroepen?

 

Voor een ander-> Je bent nooit verantwoordelijk voor zaken van een ander! Wanneer je een afspraak met een ander gemaakt hebt is het heel nobel en loyaal van je om deze afspraak na te komen. Wanneer dit voor jouw welzijn en gezondheid ongemak oplevert heb je ALTIJD het recht en de mogelijkheid om deze afspraak af te zeggen/te annuleren! Wat de ander daarvan vindt (boosheid-verdriet-ongemak-irritatie….) is de emotie van de ander waarvoor jij niet verantwoordelijk bent.

 

Ontspanningsoefeningen

Onder het item ontspanningsoefeningen staan diverse oefeningen die je kunt beoefenen om jouw stress te reduceren.

Kies een oefening die voor jou op dat moment het beste past gezien je tijd, plaats en ruimte en interesse op dat moment.

 

“If you change the way you look at things,

the things you look at change.”

-Wayne Dyer-

Terug naar:Bewustwording