Etherische olien – Aromatherapie

devider

“De reuk is het zintuig van de herinnering en het verlangen”  – Rousseau – 

 

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, bestaan uit stoffen die gewonnen worden uit plantenmateriaal. Uit de bloemen, bladeren, stengels, wortels, zaden, schors…

Ze bezitten krachtige reinigende en helende eigenschappen. Eeuwen geleden werden in verschillende culturen al etherische oliën ingezet om de gezondheid en het welzijn te bevorderen en ondersteunen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer wetenschappelijke studies/onderzoeken die de gezondheid bevorderende voordelen van etherische oliën aantonen.

 

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Een manier hiervan is aromatherapie naar het Duitse model. Hierbij komen doormiddel van het verdampen de geuren van de etherische oliën vrij die geïnhaleerd worden.

 

Het reukzintuig is namelijk een waardevol zintuig. Het is verbonden met het limbisch systeem in onze hersenen. Dit is een gedeelte van onze hersenen waar ons gedrag van overleving, uiting van emoties en de vorming van ons geheugen zijn geregeld. Kort samengevat kan hierom het inhaleren van bepaalde etherische oliën, onze (emotionele) gezondheid en welzijn ondersteunen. Etherische oliën of samenstellingen hiervan kunnen bijvoorbeeld een kalmerende, opbeurende, helende en/of reinigende werking bezitten.