Essentiele olien – Aromatherapie

devider

“De reuk is het zintuig van de herinnering en het verlangen”  – Rousseau – 

 

Essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, bestaan uit stoffen die gewonnen worden uit plantenmateriaal. Uit de bloemen, bladeren, stengels, wortels, zaden, schors…

Ze bezitten krachtige reinigende en helende eigenschappen. Eeuwen geleden werden in verschillende culturen al essentiële oliën ingezet om de gezondheid en het welzijn te bevorderen en ondersteunen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer wetenschappelijke studies/onderzoeken die de gezondheid bevorderende voordelen van essentiële oliën aantonen.

 

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Een manier hiervan is aromatherapie naar het Duitse model. Hierbij komen doormiddel van het verdampen de geuren van de essentiële oliën vrij die geïnhaleerd worden.

 

Het reukzintuig is namelijk een waardevol zintuig. Het is verbonden met het limbisch systeem in onze hersenen. Dit is een gedeelte van onze hersenen waar ons gedrag van overleving, uiting van emoties en de vorming van ons geheugen zijn geregeld. Kort samengevat kan hierom het inhaleren van bepaalde essentiële oliën, onze (emotionele) gezondheid en welzijn ondersteunen. Essentiële oliën of samenstellingen hiervan kunnen bijvoorbeeld een kalmerende, opbeurende, helende en/of reinigende werking bezitten.