Algemene informatie

devider

Algemene informatie

Algemene informatie


Tip: Met de ctrl-F of command-F kan je sneller zoeken op de pagina 😉

 

“De reuk is het zintuig van de herinnering en het verlangen”  – Rousseau – 

 

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, bestaan uit stoffen die gewonnen worden uit plantenmateriaal. Uit de bloemen, bladeren, stengels, wortels, zaden, schors…

Ze bezitten krachtige reinigende en helende eigenschappen. Eeuwen geleden werden in verschillende culturen al etherische oliën ingezet om de gezondheid en het welzijn te bevorderen en ondersteunen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer wetenschappelijke studies/onderzoeken die de gezondheid bevorderende voordelen van etherische oliën aantonen.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Een manier hiervan is aromatherapie naar het Duitse model. Hierbij komen doormiddel van het verdampen de geuren van de etherische oliën vrij die geïnhaleerd worden.

Het reukzintuig is namelijk een waardevol zintuig. Het is verbonden met het limbisch systeem in onze hersenen. Dit is een gedeelte van onze hersenen waar ons gedrag van overleving, uiting van emoties en de vorming van ons geheugen zijn geregeld. Kort samengevat kan hierom het inhaleren van bepaalde etherische oliën, onze (emotionele) gezondheid en welzijn ondersteunen. Etherische oliën of samenstellingen hiervan kunnen bijvoorbeeld een kalmerende, opbeurende, helende en/of reinigende werking bezitten.

Hoewel (biologische) etherische oliën natuurproducten zijn geldt nog steeds dat je op moet letten met het toepassen ervan. Het gezegde baat het niet schaad het niet gaat hierbij dan ook niet op. De werkzame stof is zo geconcentreerd waardoor de werking van een etherische olie bij een kleine hoeveelheid al effectief is.

 

Advies van Puur&Balans is om altijd een aromatherapeut te raadplegen voor het inwendig therapeutisch gebruik.

Aromatisch is een etherische olie eigenlijk veelal veilig zelf te gebruiken.

Topisch kan een etherische olie veelal zelf veilig gebruikt worden wanneer je goed geïnformeerd bent over het gebruik met betrekking tot de betreffende klacht.

 

Aromatisch

  • Vernevelen door 1 tot ongeveer een 5-tal druppels toe te voegen aan een hoeveelheid water in je diffuser.
  • In de handen smeren en je handen in een kommetje voor je neus/mond houden en (diep) inademen.
  • Op een (zak)doekje druppelen en voor je neus/mond houden en (diep) inademen.

 

Topisch

Plaatselijk aan te brengen op de plek waar het nodig is, of op de (voet)reflexpunten.

Advies van Puur&Balans is eigenlijk altijd te verdunnen voor een beter effect van de olie.

Aan te raden is te verdunnen in een verhouding van 1:1 (1 druppel etherische olie met 1 druppel basisolie voor een geconcentreerder effect, in een halve eetlepel olie om op een groter oppervlak uit te kunnen smeren)

 

 

Inwendig

  • Door bijvoorbeeld dranken of eten mee op smaak te brengen.
  • Bij therapeutisch gebruik 1 a 2 druppels onder de tong of in een theelepeltje honing, kokos-, of olijfolie vermengen en innemen.

Terug naar:Aromatherapie