Algemene informatie over een gezond Slaappatroon

devider

Algemene informatie over een gezond Slaappatroon

Bioritme


Het lichaam herstelt tijdens rust-ontspanning en met name tijdens je slaap. Je immuunsysteem is dan hard aan het werk en vraagt veel energie. Om deze reden is een goede nachtrust ontzettend belangrijk.

Met een gezond bioritme val je in de avond snel in slaap en word je in de ochtend vanzelf -in principe- zonder wekker wakker. Hierbij wel rekening houdend met een natuurlijk slaappatroon. De hormonen Melatonine en Cortisol hebben hier een belangrijke sleutelfunctie in.

 

Evolutionair is de mens fysiologisch gebouwd volgens een bepaald natuurlijk ritme. Het dag-nachtritme heeft naast het zelfherstellend vermogen van het lichaam in rust-slaap, nog een reden. De mens is kwetsbaarder in het donker. Ons zichtzintuig is er minder goed op gebouwd om in de nacht te zien. Kijk je bijvoorbeeld naar het slaappatroon van onze voorouders dan gingen zij slapen wanneer het donker werd en ontwaakten zij wanneer de dag weer aanbrak.

Door in de nachtelijke uren een veilige plek op te zoeken en te slapen was je stil waardoor er minder risico was om op te vallen voor de vijand.

Daarnaast was er nog geen kunstlicht wat het mogelijk maakte om langer wakker te blijven en activiteiten uit te voeren in het donker.

De noodzaak om te gaan slapen verdween door de ontdekking van kunstlicht.

 

In 1910 sliep de mens ongeveer 9-10 uur per nacht. In 2010 was dat ongeveer 7 uur, en op dit moment slaapt 1/3 van de mensen zelfs minder dan 6 uur per nacht.

Het is de paradox van de 21ste eeuw: we hebben meer comfort dan ooit om ons zaken uit handen te nemen, maar we hebben het ook drukker dan ooit.

Bron: OERsterk

Terug naar:Slaappatroon -bioritme-