Het gevaar van een verstoord Slaappatroon

devider

Het gevaar van een verstoord Slaappatroon

Verstoord Slaappatroon


In ons lichaam zijn dagelijks diverse –hormonale– processen actief die steeds voor een juiste Balans zorgen. Alles in het lichaam werkt samen met elkaar en heeft invloed op elkaar.

Een minder goed bioritme kan onder andere leiden tot een verstoorde hormoonhuishouding van onder andere insuline-leptine-cortisol-melatonine.

Door deze verstoring ben je vatbaarder voor verkeerde keuzes in bijvoorbeeld voeding, wat onder andere de ontwikkeling van overgewicht bevordert. Hier zijn de hormonen Insuline en Leptine bijvoorbeeld bij betrokken.

 

Veel mensen slapen niet meer goed. Op dit moment slikken velen daarvoor slaapmiddelen, wat goed is voor symptoombestrijding, maar het verhelpt de oorzaak niet. Experts geven ook al jaren -terecht- aan dat de nadelen hiervan groter zijn dan de voordelen. Het grootste nadeel is dat slaapmiddelen tot afhankelijkheid leiden. Er zijn meer mensen verslaafd aan slaappillen dan aan alcohol en drugs.

 

Slaapproblemen zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl. De huidige mens leeft onnatuurlijk en onlogisch: we nemen een slaappil om in slaap te komen en drinken overdag cafeïne, koffie/energiedrank om wakker te blijven. Het ritme van rust en inspanning is verstoord.

 

Melatonine is het meest krachtige antioxidant dat ons lichaam aanmaakt. Het wordt voornamelijk ‘s nachts in de pijnappelklier in de hersenen geproduceerd, omdat dan het meeste herstel van cellen plaatsvindt. Eén van de taken van melatonine is om vrije radicalen — agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels — op te ruimen. Melatonine doet dit erg effectief. Het is tot wel vijf keer krachtiger dan vitamine C en twee keer zo sterk als vitamine E. Het dringt zelfs door in de kern van iedere cel van het lichaam, waardoor schade aan de cellen en aan het DNA wordt beperkt. Een goede slaap verkleint dus de kans op kanker.

 

In de slaap herstel je van de dag. Je verwerkt alle prikkels mentaal en herstelt fysiek alle cellen in het lichaam. Tijdens de slaap maak je groeihormoon aan. Dit hormoon is de enige regenerator en daarom is een goede slaap essentieel voor een goed herstel. Onvoldoende slaap leidt tot achterstallig onderhoud en versnelde veroudering en aftakeling. Voldoende slaap zorgt voor lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Diepe slaap kost veel energie. Als mensen een groot energietekort hebben door chronische stress (of een laaggradige ontsteking door een ongezonde leefstijl), is wakker blijven of slecht slapen (want je slaapt heel licht) ‘goedkoper’ dan heel diep slapen. Een slaapprobleem is dan het gevolg. In de basis draait een goede slaap ’s nachts dus ook om een goed energiemanagement overdag.

 

Heb je het idee dat jij een minder goed slaappatroon hebt. Lees dan de tips in de volgende uitleg.

Wil je meer informatie over dit onderwerp gericht op je persoonlijke situatie dan kan je een afspraak maken voor een Persoonlijk coach-traject Gezondheid en Welzijn.

 

Terug naar:Slaappatroon -bioritme-