Gevoel-Gedachte-Gedrag

devider

Gevoel-Gedachte-Gedrag

Herkennen-Erkennen-Handelen


(Geschiedenis ->) Gebeurtenis -> Gevoel -> Gedachte -> Gedraging -> Gevolg ->

 

Wanneer je inzicht krijgt in de manier waarop jij je voelt, wat je denkt en hoe je je vervolgens gedraagt in bepaalde situaties kan je enigszins invloed uitoefenen op het gevolg van een situatie.

Bij een situatie speelt hetgeen wat je in het verleden hebt meegemaakt een rol. Ervaringen – emoties – die hieraan gekoppeld/verbonden werden komen op dat moment als een herinnering terug naar boven. Veelal onbewust hebben deze herinneringen invloed op je gevoel en de gedachte die je dan ervaart. Dit heeft dan vervolgens invloed op je gedrag in de nieuwe situatie.

Wanneer je bewuster wordt van welke gevoelens en gedachten jij ervaart leer je steeds beter herkennen wat er gebeurd. Je kan elke gebeurtenis als nieuwe gebeurtenis gaan zien. Erken dat herinneringen uit het verleden je iets geleerd hebben en neem dat wat je geleerd hebt uit een eerdere gebeurtenis mee in de keuze van handelen op dat moment.

Het is prima om ervaringen uit het verleden mee te nemen als kennis bij een nieuwe gebeurtenis. Het is prima om te denken of dromen over je toekomst.

Maar blijf je realiseren dat je enkel de gebeurtenis, het gevoel en de gedachte van dat moment op het moment zelf, het heden, kunt ervaren.

Het verleden is niet meer te veranderen en de toekomst kunnen we niet voorspellen. We hebben er maar voor een klein deel controle over, dus leef in het nu.

 

“What you think, you become.

What you feel, you attract.

What you imagine, you create.”

-Buddha-

Terug naar:Bewustwording